26 Ocak 2017 Perşembe

ASLINDA ANLAMINI BİLMEDİĞİMİZ 5 ÜNLÜ SEMBOL

ASLINDA ANLAMINI BİLMEDİĞİMİZ 5 ÜNLÜ SEMBOL


Her gün yüzlerce simge ve sembolle karşı karşıya kaldığımız yadsınamaz bir gerçek.  Hatta bazılarını kendimizi kelimelerle ifade etmekte zorlandığımızda kullanıyoruz. Hiç bu sembollerin orijinlerini merak ettiniz mi? Ve onları doğru anlamda kullanıp kullanamadığımızı?

 "&"

Bu işaret aslında Latince ‘’et’’ diye adlandırılmış bir Türkçede ‘’ve’’ anlamına gelen bir bağlaç. Bu işaret Antik Roma’da Cicero’nun sekreteri olan Tiro tarafından bulundu, Tiro yazımını hızlandırmak için bir tür kısaltmalar sistemi kurdu bu sistem günümüzde ‘’Tironian Notes’’ olarak bilinmekte. Latince okunuşundan dolayı ‘’e’’ ve ‘’t’’ harflerinden oluşan görünümü gün geçtikçe değişime uğradı.

KALP SEMBOLÜ

Bu sembolü görsel olarak kavramak çok daha kolay, yaygın bir görüş olan aşkın kalpte yattığı görüşü hoş olsa da birçoğumuz kalbin gerçek şeklinin bu yaygın sembolle alakasının çokta olmadığını fark etmiştir. Ama bu sembolün kökenleriyle ilgili bir-iki farklı teori ortaya konulmuş:

  •   Birincisi flörtleşen iki kuğunun yakınlaştığında boyunlarının aldığı şekil birleştirilince kalp sembolüne çok benzer olduğu düşünülmekte, bu hayvanların birçok kültürde aşkı, sadakati ve bağlılığı simgelediğini düşününce çokta mantıksız durmuyor.
  •  Diğer bir düşünce ise bu sembolün sarmaşık yaprağına benzediği yönünde. İşin ilginç yanı Yunanlar genellikle tutku ve şarabın temsilcisi olan Dionysusu el işlerinde sergilerken bu sarmaşık yaprağı sembolünü sıkça kullanmakta.

BLUETOOTH SEMBOLÜ
Milattan sonra 10. Yüzyılda Danimarka Kral Harald Blatand tarafından yönetiliyordu, Danimarkalı kabileleri bir araya toplayıp tek krallık haline getiren kral olarak bilinir. Kral Haralda çoğunlukla ‘’Bluetooth’’ denilirdi çünkü kendisi tam bir yaban mersini aşığıydı (blueberrie) ve her zaman en az bir dişi yaban mersini yemekten mavi bir tabakayla kaplı olurdu.

Bluetooth teknolojisi de birden fazla cihazı tek bir ağa bağlamak üzerine geliştirilmiştir, bu teknolojinin sembolü de İskandinav ürünleri olan ‘’Hagall’’ ve ‘’Bjarkan’’ ikilisinden gelir bunlarda kral Haral Blatand’ın baş harflerini temsil etmektedir.



TIP SEMBOLÜ
Birçok insan kanatları olan bir asa ve ona sarılı iki yılandan oluşan tıp sembolünün yanlışlıkla bu şekilde kabul edildiğinden eminim bir haberdir.

Efsaneye göre Yunan tanrısı Hermes adı Cadeceus olan tamda şu anda bilinen tıp sembolüne benzeyen sihirli bir asa sahibiydi. Aslında Cadeceus yalnızca tüm anlaşmazlıklara çözüm bulma ve düşmanla ara bulma gücüne sahip bir asaydı yani tıp ile bir alakası yoktu.

Aslında gerçek yüzyıllar öncesine dayanıyor. Amerikan doktorlar Cadeceus ile aslında aynı görsel yapıya benzeyen ama kanatları olmayıp sadece yılan başına sahip olan Asclepiusun asasını karıştırmışlar. Asclepeius ise şifa ve tıbbın tanrısı olarak bilinir.
                   
GÜÇ TUŞU SEMBOLÜ
Güç tuşu neredeyse her teknolojik cihazda karşımıza çıkmakta ama birçoğumuz, bende dahil, kökenlerinin neye dayandığını bilmemekteyiz. Aslında durumun bu kadar basit olduğunu tahmin edememekte acı bir gerçek J

1940'ların başında mühendisler açma kapama anahtarlarını yönlendiren ikili sistemi kullanıyorlardı yani bu sistemde ‘’1’’ = ‘’açık’’ ve ‘’0’’ = ‘’kapalı’’ anlamına geliyordu. Yıllar geçtikçe de bu ‘’1’’ ve ‘’0’’ fotoğrafta gördüğünüz yuvarlak ve dikey çizgi haline dönüştü.