27 Ocak 2017 Cuma

Donanım ve Yazılım Ülkemizin Pazardaki Durumu


Donanım denilince akla ekran kartları,ramler,anakartlar gelmekte. Ülkemiz malesef bu sistemlere ayak uyduramıyor açıkçası çok ülke de bu pazarda değil genel olarak Microsoft,İntel gibi bilgisayarın temelini oluşturan parçaları üreten Amerika pazarın hakimi.

Gelecek yıllarda olmak üzere neler yapılabilir sorusunu ülkemiz yöneticileri sorması gerekiyor ? Elimizde binler bilgisayar , elektrik mühendisleri var ve biz neden sadece inşaat sektöründeyiz.
İnşaat sektörü hariç dünyada kafaya oynayabilecek teknolojilere sahip değiliz.

Teknoloji anlamında beyaz eşya konusunda kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Ama bugün bakıldığında beyaz eşyanın bize kalması kar marjinalinin düşüklüğündendir. Bir buzdolabı çamaşır makinesi için karlılık bir İphone daki gibi değildir. 100 dolarlık ürettiğin telefonu 1000 dolara satabilirsin alan kişi hatta memnun bile olur zarara geçtiğini farketmez onun için önemli olan içindeki yazılımın foknksiyonudur. Ama bir buzdolabı alacaksan sonuçta ikiside soğutuyor mantığıyla üzerine çok bişey eklemek mümkün değildir. Neticede buda karlılığı düşüyor.