28 Ocak 2017 Cumartesi

Google Play Store' da Bulunan VPN Uygulamaları Virüs Kaynıyor. Çözüm mü? Okuyalım...

İnternetimize bir kısıtlama geldiğinde akla ilk olarak VPN uygulamaları yükleyip yolumuza devam etmek geliyor. Ancak android vpn uygulamalarının virüs ile kaynadığı açıklandı.

CSRIO, New South Wales Üniversitesi ve Berkeley California Üniversitesi’nin ekiplerince yapılan son araştırmaya göre android e özel geliştirilmiş olan 283 adet VPN uygulamasının yüzde 38 tamı tamına yüzde 38 i virüs veya zararlı yazılım barındırmakta.
Vpn servisleri üzerinden kötü amaç taşıyan yazılım kullanan saldırganlar kullanıcı verilerine “istedikleri takdirde” ulaşabiliyor. Net erişimi kısıtlandığında veya kapatıldığında internet kullanıcılarının yöneldiği VPN uygulamalarının onlara duyulan güveni istismar ettiği ve gerekli güvenliği sağlamadığı bir de ekstra internet trafiğini bile şifrelemediği tespit edildi. Yani asli görevini bile yerine getirmediği açıklandı. İnternet kullanıcılarına anonimlik sağlaması amacı ile yüklenen VPN servislerinde bulunan virüsler, kullanıcının kişisel bilgilerine ulaşmakla kalmadığı hatta SMS bile attığı farkedildi.
Araştırma sonucunda ise en fazla virüs ve zararlı yazılımı bünyesinde barındıran uygulamalar şu şekilde:
OkVpn
EasyVpn
SuperVpn
Betternet
CrossVpn
Archie Vpn
HatVPN
sFly Network Booster
One Click
Fast Secure Payment


Yukarıdaki uygulamalardan OkVpn, EasyVpn, SuperVPN, HatVPN ve sFly Network Booster ; Google tarafından yakın zamanda Play Store'dan kaldırıldı. Ancak benzer isimlerde bulunan VPN uygulamaları halâ markete eklenmeye ve kullanıcıların onları farketmeden bilgilerine erişmesine devam ediyor; diğer android uygulamalar ise yani play store dan google tarafından kaldırılmamış olanlar hala indirilip kullanabiliyor. Hatta ve hatta araştırmalar sonucunda tehlikeli öngörülen “Betternet” android uygulaması şu anda 5.000.000 android kullanıcısı tarafından kullanılmakta. Bu da varolan virüsün ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar ise güvenilir olmayan uygulamaların indirilmemesini bizlere öneriyor. Uygulamayı indirdikten sonra ise kontrolü elden bırakmamanız ve sonrasında uygulamanın sizden istediği izinleri iyi incelemeniz gerekiyor. Örnek verecek olursak SMS olsun, Arama yapma olsun, Kamera kullanma vs gibi izinler android VPN uygulamaları açısından gereksiz olmakta ve bu tip isteklerde bulunan bu tarz casus yazılımlı uygulamaları kullanmamanız gerekiyor.
Araştırma ekipleri tarafından geliştirilen “PrivMetrics” isimli uygulamayı kullanarak telefonunuzdaki VPN uygulamalarının hareketlerini denetleyebilirsiniz. Aslında bizim önerimiz Opera VPN uygulamasını kullanmanız. Stabil, Temiz ve bildiğimiz ürün. Hem de çalışmasından yana sıkıntı duymuyoruz.