6 Şubat 2017 Pazartesi

Transmitter Nedir? ve Çeşitleri Nelerdir?

 1990'lı yıllarda ülkemizde proses üretiminin gelişmesiyle beraber üretimde proses kontrol dalında birçok endüstriyel sistemlerin gelişmesine katkı sağlamıştır.  Bunların başında,  belkide en bilineni konumunda bulunan transmitterler (Fm aktarıcı)  gün geçtikçe  geliştirilip daha iyi optimize edilmesi proses üretimindeki katkısını  destekler niteliktedir.  Peki bu transmitterler nedir ne işe yarar?
 Transmitterler, sıcaklık, basınç, ses, ışık gibi çevresel algıları elektriksel şiddete dönüştüren sensörleri fiziksel bir büyüklüğe dönüştürüp en iyi stabil durumda korumaya yarayan yardımcı yapılardır. Yani basınç, sıcaklık gibi çevresel algıların ölçülebilmesi ve kontrolü yapılabilmesi için sensörlerin algıladığı fiziksel değişimlerini elektriksel duruma çevirip ve bunu kontrolünü sağlayıp, istenilen ayarda tutmaya yarayan bir otomasyon ara elemanıdır. 
 Özellikle de  ilaç, kimya, gıda, iklimlendirme gibi proses üretiminin ağırlıkta olduğu bu sanayi türlerinde daha çok kullanılan bu ara elemanlar en sıklıkla kullanılanı ise başınç ve sıcaklık transmiterleridir. 
 BASINÇ TRANSMİTTERİ:
Basınç sıvı ve gazlar moleküler etkileşim nedeniyle içinde bulundukları kabın birim yüzeyine uyguladığı kuvvet olarak açıklanabilir. Bu değişkenin kontrol edilebilmesi için de ölçülebilir olması gerekir. Basıncın ölçülmesini sağlayan sensörlere basınç sensörleri denir. Basınç transmitteri ise basıncın ölçülebilmesi ve kontrolünün yapılabilmesi basınç sensörlerinin algıladığı basınç değişimini elektriksel duruma çevirip kontrolünü sağlayarak, istenilen ayarda tutmaya yarar.
Basınç transmitterinden  A-10, S-10 türleri piyasada en fazla kullanılan elemanlardır.
 SICAKLIK TRANSMİTTERİ
Sıcaklık transmitteri probtan aldığı sıcaklığın fonksiyonu olan elektrik bilgisini anlamlı olan otomasyon standart sinyallerine dönüştürür, yani probtan aldığı analog sinyalin karşılığını elektriksel formda bir oransal değer atanır . Aynı basınç transmitteri gibi sinyali algıladığı sensör bulunmaktadır. Sensör olarak genelde PT100 –PT1000 gibi direnç değişkeni veya termokupl gibi gerilim değişkeni ürünler kullanılır. Transmitter buradan gelen lineer olmayan elektrik bilgisini, kompanzasyonlar eşliğinde doğrusallaştırır ve daha önceden sıcaklık transmitter cihazına girilmiş değer içinde oransal olarak gösterir.