29 Eylül 2017 Cuma

29 Eylül Dünya Kalp Günü



29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜNDE BİR KEZ DAHA KALP-DAMAR HASTALIKLARINA DİKKAT ÇEKELİM 

Kalp ve Damar Hastalıkları her yıl dünya genelinde 17.2 milyon can kaybına neden olmaktadır. Teknoloji ve tıbbın gelişimi sayesinde erken teşhis ve tedavinin kolaylaşmasına rağmen hala insan sağlığı için Kalp ve Damar Hastalıkları ciddi risk teşkil etmektedir. Kalp-damar hastalıklarını önlemek için bu hastalığa sebep olan riskleri ortadan kaldırmalı ve/veya azaltmalıyız.

KALBİMİZLE ÇALIŞIYORUZ!!..

Dünya Kalp Federasyonu, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ekonomik Forumu seneler önce sağlıklı işyerleri için ‘Kabinizle Çalışın’ sloganıyla biraraya gelmiş ve işyerlerinde daha sağlıklı ortamlar yaratılması gerekliliğinin altını çizmişlerdi.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, fiziksel aktiviteyi ve sigara kullanımını kısıtlamayı destekleyen işyeri iyileştirme programlarının, hem yaşam kurtarmak hem de verimliliği artırmak için maliyet etkin bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır.Sağlıklı yaşama teşvik için işyerlerinin en ideal ortamlar olduğu kanıtlamıştır.
Hayatlarımızın büyük bölümünü işyerlerimizde geçirdiğimiz için çalışma ortamında sigara kullanılmaması, yemeklerde yada aralarda Sebze ve Meyve tüketimine, fiziksel aktiviteye teşvik gibi küçük detaylar daha sağlıklı ve işyerinde sağlıklı ortam yaratmak için fark yaratır.
Bu koşullar sağlandığında çalışanların stres faktörlerinin de azalmasıyla verimliliğin artması, hastalık nedeniyle işgünü kaybının % 20 azalması, sağlık giderlerinin düşmesi, moral artışı ve kurumsal görünümün iyileşmesi yanı sıra çalışan sadakatinin artması, işverenin başlıca kazançları bu sürece giren kurumlarda öne çıkmıştır.
Unutmayalım , Türkiye’de her yıl 207.000 kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu her 2,5 dakikada 1 kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Yaşam biçiminde yapılacak küçük değişikliklerle kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini %80 oranında azaltmak mümkün.