2 Ekim 2017 Pazartesi

Dünyanın En Büyük Güneş Parkına Dünyanın En Büyük Güneş Kulesi

Dünyanın En Büyük Güneş Parkına Dünyanın En Büyük Güneş Kulesi!
Geçtiğimiz yıl dünyanın en uzun güneş kulesi inşası haberini İsrail’den almıştık. Yeryüzünden yaklaşık 250 metre yukarıya uzanan kulenin günde 310 MW’lık enerji üretmesi bekleniyordu. Bu da 130 bin evi ısıtmaya ve aydınlatmaya yetecek bir miktardı. Ancak, bu yıl Dubai 10 metrelik bir farkla bu rekoru kırdı.



Proje sahipleri kulenin çalışma mantığını şu şekilde açıklıyorlar: “Kulenin üst kısmı güneş ışınlarını topluyor ve ısıya dönüştürüyor. Bu alanın iç kısmı bir buhar kazanı olarak tasarlanmış. Geri kalan süreç daha tipik! Bu alandaki suyun ısınmasıyla elde edilen buhar bir türbini çalıştırıyor ve orası da geleneksel bir santrale dönüşüyor.” Kule henüz tamamlanmadı. Ama bittiğinde, belirtilen 260 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun güneş kulesi unvanını kazanacak.

5000 MW’lık bir kapasiteye ulaşması hedefleniyor

Hepimizin bildiği gibi ‘güneş’, Dubai’deki en önemli doğal kaynakların başında gelmektedir. 260 metrelik Güneş Kulesinin çalışmaları sürerken hükümet, 700 MW’lık kapasiteye sahip yeni bir ek tesisi onaylayarak bu kulenin çevresine dünyanın en büyük güneş parkını da yapacak gibi görünüyor. Bu tesisin 2030 yılına kadar 5000 MW’lık bir kapasiteye ulaşması hedefleniyor.
Dubai, 2050 yılına kadar elektrik ihtiyacının %75’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyor. Yani bu girişimler şu anda, sadece güçlü bir başlangıç olabiliyor.
Ülkemizde bu tip çalışmaları araştırdığınızda, kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santralinin ilk defa Mersin’de yapıldığını görebilirsiniz. Yenilenebilir enerjinin önemi gün geçtikçe artarken ülkemizde de çok daha fazla yaygınlaşmasını umut ediyoruz.