31 Ocak 2017 Salı

Eti Programlayan Yeniden Kodlayan Adam : Nusret Gökçe ''NUSR-ET''

ETİ PROGRAMLAYAN, YENİDEN KODLAYAN ADAM : NUSRET GÖKÇE “NUSR-ET”

ET PROFESÖR’Ü NUSRET GÖKÇE “NUSR-ET”

 Abartılacak bir adam...

Nusret Gökçe, Erzurumlu maden işçisi bir ailenin 5 çocuğundan birirsidir. Maddi zorluklardan dolayı Darıca Faik Şahenk Ortaokul’nda okurken ayrılmak zorunda kalır.
Bostancı Kasaplar Çarşısı’nda günde 18 saat çalışarak aynı anda 10 usta ile beraber hiö,ç senelik izin yapmadan çalışmaya başlar.

Nusret’in kırılma noktası, İstinye Park’ta 2007 yılında kasap-restoran konsepti’nin hizmete başlaması olur. Bu durum kendisini heyecanlandırır. Nusret bu iş dünya da nasıl acaba diyerek 2008-2009’da Arjantin, Amerika ve Japonya’ya gitmek ister.
Fransız bir müşterisi’nin aracılığı ile son maaşını ve kredi kartından 7 bin lira çekerek 2009’da Arjantin’e gider. Orada üç ay boyunca çiftliklerde, kasaplarda ve restoranlarda gezerek araştırma yapar.

Nusret Türkiye’ye döndüğünde maaşlı işine devam eder. Çalıştığı kurumda tüm öğrendiklerini uygulamaya başlar.”Lokum”u, “ceviz”i ve “kafes”i insanlar ilk onda tadarlar.
Nusret, 2010’da Amerika’ya gitmek için vize başvurusunda bulunur. Fakat hesabında para ve üzerine kayıtlı hiçbir mülkü olmadığı için 4 kez geri çevrilir. Nusret pes etmez. Arjantin’den döndüğünde birkaç kez gazete ve dergilere çıktığı aklına gelir. Bu haberleri görevliye okutunca ABD için 3 aylık vizeyi almayı başarır.

Nusret’in ABD’de yaptığı mönü New York Times’ta yayınlanır. New York’ta önde gelen dört restoran da para almadan kaçak çalışır.
Türkiye’ye dönünce bir çok teklif alır. Fakat Nusret’in niyeti kendi yerini açmaktır. Eski bir dostu olan Mithat Erdem ortaya parasını Nusret ise emeğini koyarak bir açmaya karar verirler. Ancak arkadaşı ona mekanın isminin ne olacağını sorar. Nusret bir kağıda kendi ismini yazar ve “et” kısmını ayırır. Arkadaşına “Parayı ver, kısa süre sonra sana bir para sayma makinası alacağım, para sayacaksın” der. 5-6 Ay sonra emeklerinin karşılığını alarak payına düşeni arkadaşına öder.


Nusret eskiden 1.800 lira maaşla bir çalışan biri iken şimdi kendi ismi altında 400 çalışanı olan bir iş adamı. Şu an iyi bir noktada olduğunu fakat hala yükselmek için çalıştığını söylemektedir.