24 Ocak 2017 Salı

FACEBOOK' A İŞ İÇİN BAŞVURDU REDDEDİLDİ : JAN KOUM ve WHATSAPP

FACEBOOK' A İŞ İÇİN BAŞVURDU REDDEDİLDİ : JAN KOUM ve WHATSAPP
WHATSAPP’IN KURULUŞ ÖYKÜSÜ


Jan Koum, oldukça fakir sıcak suyu olmayan bir evde annesi ile beraber yaşayan Musevi bir ailenin çocuğudur.
Ukrayna’da yaşarken telefonların dinlendiğini düşündüklerinden asla telefonla görüşme yapmazlar.
Jan 16 yaşındayken Ukrayna’dan ABD’ye Silikon Vadisi’ni oluşturan şehirlerden Kaliforniya’daki Mountain View’a yerleşirler.
Koum ve annesi maddi olarak zor durumdadırlar. Annesi yemek fişi toplayarak geçimlerini sağlamaya başlarlar. Bu zorluklar sebebiyle parasızlıktan Ukrayna’daki akrabalarını dahi arayamazlar.
Devletin sağladığı yardımlarla iki yatak odası olan bir ev tutarlar. Ukrayna’dan ABD’ye gelirken gittikleri yerde defter ve kalem almaya paraları yetmeyeceği için valizlerine elbiseleri ile beraber defter ve kalem doldururlar.
Koum bir süpermarkette temizlik görevlisi olarak çalışmaya başlar. Annesi ise çocuk bakıcılığı yapar. Bir süre sonra Koum’un annesi rahatsızlanır ve kanser teşhisi konur. Bunun üzerine her ikisi de işten ayrılmak zorunda kalırlar. Annesine iş göremez raporu verilir. Devlet bu rapor üzerine aileye geçimlerini sürdürebilmeleri için yardım eder.
Jan 18 yaşına geldiğinde sorunlu bir kişilik sergiler. Lise eğitiminde hiçbir arkadaş ortamına girmez. Toplumdan izole yaşadığı bu süre zarfında bilgisayar programlaması öğrenir. Ayrıca ikinci el kitap dükkanlarından programlama kitapları alır onları okudukça geri satar.

Jan, Woowoo hacker grubuna katılarak Silicon Graphics serverlarına sızar. Ayrıca bu zaman içinde Napster’ın kurucularından Sean Fannıng ile dialog içindedir.
Maddi zorluklar içinde liseyi tamamlayan Jan, San Jose Devlet Üniversitesi’ne girer. Diğer taraftanda Ernst&Young’da güvenlik denetçisi olarak part-time yazılımcı olarak işe başlar. Bu dönemde de Whatsapp kurucu ortağı olan Brian Acton ile tanışır.
Jan, Brian ile tanışmasından 6 ay sonra Yahoo ile görüşür ve burada altyapı mühendisi olarak çalışmaya başlar. Bu arada üniversite eğitiminide devam ettirir.
Bir gün Yahoo sunucusu arızalanır. Bunun üzerine Yahoo kurucularından David Filo telefon ile Jan’ı arar ve arıza olduğunu söyler. Jan dersteyim der. David Filo ise derhal ofise gelmen lazım der. Jan mecburen dersten çıkar ve sunucuyu tamire gider. Bu çıkıştan sonra üniversiteye bir daha dönmez.
Jan, 1997’de babasını 2000 yılında ise annesini kaybedince yalnız yaşamaya başlar. Bu arada Brian Acton’la da 2007’ye kadar çalışır. İşi bırakınca beraberce bir süre seyahat ederler. Birlikte Facebook’a iş için başvururlar ancak reddedilirler.
Jan’ın 2009 yılında çalışırken biriktirdiği paralar iyice suyunu çekmeye başlayınca bir İphone alır. Bu arada Appstore’un yeni bir endüstri yaratacağını farkeder. Rus arkadaşı Alex Fishman’ın evine yemeğe gittiğinde sohbet esnasında ortaya bir uygulama fikri atar. B u fikir telefon rehberinde bulunan isimlerin yanında Facebook durumu gibi “şu anda meşgulüm” , “spor salonundayım”, “pilim bitiyor” gibi bilgileri içermesi üzerine yoğunlaşmaktır.

Jan arkadaşına kendisinin sistemin arka planını yapabileceğini fakat bir İphone yazılımcısına ihtiyaç duyduğunu söylemesi üzerine arkadaşı onu “rentacoder.com”üzerinden başka bir rus arkadaşı ile tanıştırır.
İlk Whatsapp uygulaması sürekli  çöküntüye uğrar. Jan bu duruma daha fazla sabredemez ve pes edip başka br işe başvurmaya hazırlanırken onu arkadaşı Brian “şu anda bundan vazgeçersen çok büyük bir salaksın demektir. Birkaç ay daha şans tanı.” Diyerek vazgeçirir.
Bir süre daha çabalarken Jan’a Apple’dan mucize bir şekilde destek gelir. 2009’da push bildirimleri hizmete sokan Apple, bir kullanıcı bir uygulamayı açık tutmadığı zaman “ping” atarak o uygulamadan bir bildirim geldiğini kullanıcıya bildirmeye başlamıştır.

Böylece Whatsapp’ın dönüm noktası da bu yeni teknoloji olur.