26 Ocak 2017 Perşembe

FACEBOOK' TAN SNAPCHAT KLONU, TAKLİT ETTİ

FACEBOOK HABER AKIŞININ ÜSTÜNE SNAPCHAT KLONU OLAN HİKAYELERİ EKLEDİ!


Instagram ana sayfa akışının üstüne kendi Snapchat Hikâyeleri sürümünü ekleyerek Snapchate bir çelme takmıştı. Bugün ise Facebook, İrlanda’dan başlayıp gelecek aylarda daha çok ülkede yayınlamayı planlamış şekilde İOS ve Android üzerinden Facebook Hikâyeleri piyasaya sürdü. Facebook Hikâyeler geçici fotoğraf ve videolarınızın 24 saat sonra yayından kalkacak bir slayt biçiminde yayınlamasına olanak sağlıyor. Arkadaşlarınız Facebook Hikâyelerde paylaşım yaptığında haber akışınızın en üstünde küçük daireler beliriyor böylece sizde gözünüzden kaçmadan onlardan haberdar olmuş oluyorsunuz.

Peki, Facebook hâlihazırda bir kamera filtreleme özelliğine sahipken neden Snapchati taklit etmeye yeltendi? Facebook bu konu hakkında şöyle bir açıklamada bulunuyor: ‘’Facebook uzunca süredir arkadaşlar ve aile ile bir şeyler paylaşmak için var olan bir uygulama ama bu paylaşımlar önemli derecede değişime uğruyor. Bugün insanların paylaşımları dört beş sene öncekine göre farklı, çok daha görsel, her zamankinden daha fazla fotoğraf ve videolar paylaşılmakta. Biz bunu yaparken insanların yaratıcı ve etkileyici fotoğraf, videolarını istediği an istediği kişiyle paylaşabilmeleri için hızlı ve eğlenceli hale getirmek istedik.’’

Facebook daha önce de Snapchatin kopyavari versiyonlarını Slingshot, Poke gibi değişik uygulamalarla kopyalamaya çalışmış veya bunları haber akışına monte edilmiş özellikler olarak, yenilenmiş kamera gibi, yayınlamıştı. Ama şimdi ise Facebook Hikâyeleri görmezden gelerek Facebooku kullanmak imkânsız gözüküyor. Ve eğer insanlar arkadaşlarının önünde gösteriş yapmak istiyorsa mutlaka Facebook Hikâyeleri deneyecektir.

Diğer bir soru ise Facebook Hikâyelerin masaüstü uygulamasında nasıl hayata geçeceği. Neredeyse tüm kullanıcılar sosyal ağlara mobilden girerken, diğerlerinin Facebook Hikâyeleri masaüstü uygulamada takip edememeleri bir hayli garip olabilir.

Instagram Hikâyelerin sadece 5 ay gibi bir sürede 150 milyon kullanıcıyı aşması gerçeği Facebook Hikâyelerinde aynı formatla popüler hale geleceğinin işareti olabilir. Facebook daha önce Hikâyelere benzeyen Quick Updates adında bir uygulama yaptı ve bunu Temmuz ayında test etti ama Ağustosta ise tam tersi bir kararla bunun piyasaya sürülmeyeceği açıkladı. Anlaşılan Instagram Hikayelerin başarısı Zuckerberg’in fikrini değiştirdi ve bu fikir değişikliği Snapchatin hisselerini halka arz etmesine yol açabilir.

Snapchat, Kuzey Amerika kullanıcı tabanını elinde tutuyor olsa da Facebookun yayılması Snapchatin kitle genişlemesinin önüne geçebilir özellikle de uluslararası alanda. Eğer siz bir işi aynen kopyalayıp daha yaygın bir alanda kullanımını sağlarsanız bazı insanlarda bu işi aktararak birbirine ulaştırmaya çalışmaktansa yaygın kullanımı olan klonu kullanmayı tercih edecektir.