24 Ocak 2017 Salı

OKUMA YAZMASI OLMADIĞI İÇİN MİLYARDER OLDU : MARLBORO VE PHILIP MORRIS

OKUMA YAZMASI OLMADIĞI İÇİN MİLYARDER OLDU : 
MARLBORO VE PHILIP MORRIS


Philip Morris 1855 yılın da Manisa’da yaşayan yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir.
Morris 9 yaşında kuş palazına yakalanarak ölümün kıyısından döner. Fakir bir ailenin çocuğudur. 15 yaşında yahudi mezarlığın da bekçilik yapamaya başlar. Ancak okuma yazması olmadığı için burada fazla çalıştırılmaz ve işine son verilir. Daha sonra bir tütün tüccarının yanında işe girer. Burada gösterdiği başarılı çalışmasından dolayı Mısır’a gönderilir.
Morris 1890 yılında Amerika’ya gider. Burada düzenlenen Şikago fuarında bir sigara yapıştırma makinası sergiler. Burada büyük ilgi görür. Ve şansı dönmeye başlar.
Morris Newyork’ta bir sigara fabrikası kurar. Kurduğu bu fabrika da Tirk tütünlerini kullanarak yüksek kalitede ürünler elde eder.
Morris kısa sürede zengin olur. 1916 da şirketinin tüm haklarını Amerkan Tabacco Company’e satar. Ve iş hayatından çekilir. Aynı zamanda Morris’in çocuklarının kurduğu ve arkadaşı olan philip’in de ortak olduğu ve şu anda dünya tütün devi olan Philip Morris Company doğar.


Morris doğup büyüdüğü Manisa’yı unutmaz. Manisa’ya gelip 800 bin dolar harcayarak geniş bir araziye çocuk hastahanesi yaptırır. Bu hastahane de çocukların taze olarak tüketebilmesi için sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Morris ayrıca almış olduğu tahvillerin getirisinide kurmuş olduğu bu çocuk hastahanesine göndermektedir.