10 Ekim 2017 Salı

Nobel Barış Ödülü, Uluslararası Nükleer Silahların İmha Kampanyası Layık Görüldü

2017'deki Nobel Barış Ödülü sahibi Uluslararası Nükleer Silahların Kaldırılması Uluslararası Kampanyası'ydı (ICAN).

Ödül, "nükleer silahların kullanılmasından kaynaklanan büyük felaket insani sonuçlara" dikkat çekmek amacıyla çalışıldığı için verildi.

Nobel Komisyonunun kararı, başkanı Berit Reis-Andersen tarafından ilan edildi.

Nobel komitesi Cenevre merkezli ICAN uluslararası düzeyde nükleer silah yasağı istiyor lider sivil toplum örgütüdür ve bu silahların aşamalı yıkıma müzakere nükleer cephaneliği çağrıda söyledi.

örgütün ana erdemlerinden biri 7 Temmuz 2017 kabul edilen ve 20 Eylül'de imzaya açılan Nükleer Silahları Yasaklama, BM Antlaşması'nın kabulü olarak kabul edilir. ICAN, antlaşma metninin kabulü konusunda müzakerelerin başlangıcından biriydi.

Alfreda Nobelya verilir iradesine göre Barış Ödülü "kişi büyük başarıyı dobivshemusya veya insanların dayanışma içinde diğerlerinden daha yapmak ve aktif ordularının sayısını azaltmak ve huzurlu kongre yapılması ve bunlara dikkat çekmek için."

Nobel Barış Ödülü Norveç Parlamentosu tarafından seçilen beş kişilik bir komite tarafından her yıl Oslo'da veriliyor.

2016 yılında Nobel Barış Ödülü 250 binden fazla insanın ölümüne yol açtı solcu FARC grubuyla çatışma 50 yıldan fazla süren sonunda çabalarıyla Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos oldu.