10 Ekim 2017 Salı

Brokolinin Faydaları



Brokoli lahana örtüsü olarak kabul edilen sebze bitkisidir. İtalyanca'da, "brokko" kelimesi, bazen bir İtalyan sığınma olarak adlandırılan zodyak ve budizm anlamına gelir. Anavatan, Küçük Asya ve Doğu Akdeniz sahilleridir. Yunanlılar ve Romalılar iki bin yıl önce bir yiyecek aracı olarak kullanıyor ancak 16. yüzyıldan beri Avrupa'da popüler hale geldi.

Brokoli, 20. yüzyılın 20'sinden bu yana Amerikan kıtasında kabul edildi . İngiltere, İspanya ve İtalyA, Rusya'da yaygın bir türüdür.

Brokoli lahana ateroskleroz önleme, kardiyovasküler sistem bozuklukları önermektedir ve sinir hastalıklarının kullanımını önermektedir. Vücudun ağır metal tuzlarını giderir ve radyasyon direncini arttırır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Johns Hopkins Tıp Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, brokoli içinde sulforafanı keşfettiler. Bu madde midede bazı mideleri oluşturan bakterileri yok eder ve gastrik kanseri önler. Sulforafan ayrıca antibiyotiklere karşı özellikle direnç gösteren bakterileri yok eder. Günümüzde bilim adamları, bu maddenin temelinde sindirimi kolay bir hazırlığın hazırlanması üzerinde çalışmaktadırlar.

Brokoli, limonun yanı sıra C vitamini içerir. Vitamin ve mikro besin içeriğini korumak için 5-7 taze brokoli kaynatıp 10-12 dakikadan fazla dondurulması önerilmez. Brokoli'nin kalsiyum değeri 34 kcal'dır.

Yiyecek için, bitki tomurcukları ve genç bitkileri kullanır. Lahanın faydalı özelliklerini muhafaza etmek için buharı pişirmeleri önerilir. Brokoli pişirdikten sonra lahana canlı kalmalıdır. Mutfak bölümünde, brokoli düşük kalorili, vitaminli granat olarak veya et ve sebze yemekleri için salatalara eklenir.