10 Ekim 2017 Salı

Şekerin Zararları



Şeker günlük menülerimizdeki en popüler gıdalardan biridir. Çay, kahve ve tatlılar içtiğimizde şeker çok alırız. Şeker vücuda zararlı mı? Her gün aldığımız şeker miktarına ne kadara ihtiyacımız var?

Ailem.az Türkiyeli dietoloq Ayça Güleryüzün bununla ilgili görüşlerini ve önerilerini dikkatinize iletiyor: "Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre, şeker günlük kalori ihtiyaçlarımızın 10 faizden fazlasını qarşılamamalıdır. Çünkü çok şekeri organizma menimseye bilmiyor ve zamanla birikerek, bir çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Amerika kalp Cemiyetinin yaydığı rakamlara göre, günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori) olmalıdır ".

Hekim bildirir ki, şekerin vücuda hiçbir yararı yoktur: "Şeker, şeker pancarından elde edilen," beyaz şeker "olarak adlandırdığımız ve yarı yarıya fruktoz ile glikoza oluşan bir maddedir. Protein, yağ, vitaminler ve mineraller gibi yiyecek yoktur. Vakumdaki hemen hemen sadece kalori. Bu nedenle organizmanın rafine edilmiş bir beyaz şekere ihtiyacı yoktur. Refrakter şekerler ve besin maddelerindeki yüksek fruktoz vücudumuzda karaciğer tarafından metabolize edilir. Bu, karaciğerin daha fazla çalıştığı anlamına gelir.

Bunun aksine günlük olarak tükettiğimiz ve kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak adlandırdığımız tahıllar ve baklagillerden aldığımız şeker ise sadece glikoza dönüşerek, organizmanın tüm hücrelerinde kullanılır. Böylece, kaliteli karbonhidrat kaynakları hem boş enerji kaynağı değildir, hem de vücuda zarar vermeden şeker ihtiyacımızı karşılıyor ".

Diyetolog, şekerin ciltteki kırışıklıkların başlıca nedeni olduğunu söylüyor. Şeker molekülleri, vücutta çok fazla olduğu ve şekli değiştirildiğinde proteinlere bağlanır. Bu kombinasyonun bir sonucu olarak, kollajen ve elastin cildin en önemli kısımlarıdır.

Cildin esnekliğine ve tarım olmasına zemin yaratan elastin ile kollagenin şeker molekülleri tarafından zarar görmesi de ciltte sarkma ve kırışıklıklar neden olur.

Avustralya Uluslararası Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, kan şekerinin uzun süre normalden yüksek olması sonucunda bu kişilerde beynin küçülme riski normal kişilere göre daha fazla olur. Çok fazla şeker kullanılması da dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

Şeker içeren tahıllarda, süt ve süt ürünlerinde, kuru baklagillerde kansere karşı koruyan vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyəvi maddeler var. Tersine, tablo şekeri boş kaloridir, ancak herhangi bir koruyucu içermez. Dahası, yüksek şeker seviyeleri insülin ve obeziteye karşı direnci arttırır. Ayrıca meme kanseri riskini arttırır.

Hekim bilgilendirir, şeker vücudun savunma sistemini zayıflatır: "Sindirim sistemimizin önemli bir parçası olan alyuvar hücreleri, C vitamini ile şeker moleküllerinin" yarışı "arasında kalabiliyor. Şekerle benzer molekül yapısı olan C vitamini şekerin çok alımı sonucunda sindirim hücreleri tarafından kullanılamıyor ve sindirim sistemini zayıflatmaya neden olur. Sonuç olarak, hasta olma riski daha da artmaktadır.

Buna ek olarak dişlerin çürümesine neden olur. Ağzımızda çok farklı bakteriler var. Bunlardan bazıları dişlerimize yararlıdır ve bazıları zararlıdır. Basit şekerlerle beslenen zararlı bakteriler fırçalama veya tükürükle təmizlənməsələr, şekeri aside çevirerek, ağzımızın içinde asitli bir ortam oluşmasına neden olur. Bu asitler diş minesinin en üst tabakasında yer alan ve dişlerimizin korunmasını sağlayan mineralleri yok etmesi sonucunda diş çürükleri oluşur ".

Karaciğer yağı hızlandırır

Birçok trigliseridin karaciğerde birikmesi obezitesine neden olur. Çoğu fruktoz tüketimi, trigliseritlerin yükselmesine neden olarak karaciğer yağlamasını hızlandırır.



Şeker kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve triqliseridlərin çoğalmalarına neden olarak, damar tıxanıqlığına yol açıyor. Bu parçacıkları damarların içinde arttırmak kalp yetmezliği riskini artırır.

Kötü olma nedeni

Şeker, "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonin hormonunun artmasını hızlandırdığı için bu özelliği kişilerde bağımlılık yaratabiliyor. Beyinde bağımlılık yaratan etkisi de içinde şeker içeren gıdalar yenilmediği halde karamsarlık yaratıyor.

İnsülin direncine neden olur

Vücudumuzdaki en önemli hormonlardan biri olan insülin, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. İnsülin direnci, kan şekerinin hücrenin içine girmesiyle kullanılmasının mümkün olmadığı anlamına gelir. İnsülin direnci oluşan kişilerde de metabolik sendrom, obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riski artar.