14 Ekim 2017 Cumartesi

Üzümün Besin Değeri Nasıldır ?


Üzüm, çok yıllık, odunsu bir liana bitkisidir. Nisan ve Mayıs aylarında gelişir ve meyveler Temmuz ve Ekim aylarında büyür. Yüzlerce üzüm yetiştirilir. Meyvelerini bünyesinde 27% kadar şekerler, 1% kadar elma, şarap, limon, quzuqulağı ve diğer organik asitler, C, B1, B6, B12, PP vitaminleri, karoten, K, Ca, Fe v. Diğer mineral elementleri bulunmuştur.
Üzüm organizmaya genel möhkələmdirici, ayrıca iltihabəleyhinə, hafif bəlğəmtəmizləyici, idrar söktürücü, ödqovucu ve işlemci etkisi vardır, qanyaranma süreçlerini ve metabolizmayı iyileştirir, kolesterol organizmadan hariç olmasını sağlar.
Üzüm aterosklerozda, kronik bronşitte, bronşiyal astımın, kronik qastritdə, hepatitdə, xolesistitdə, qəbizlikdə, babasildə, kronik pielonefritdə, podaqrada, ayrıca hipo- ve avitaminozlarda uygulanır.
Bu amaçla taze veya kurutulmuş üzüm üzümlerinden meyve yiyip taze meyve suyu alırlar. Tedaviye başlarken üzümün şiresini günde 2-3 kez, her seferinde 50 ml kabul ediyorlar, sonra her 3 günde bir dozu 50 ml artırırlar ve 250 ml-e çiziyorlardı.
Üzümle yapılan diyet tedavisi 1-1,5 ay boyunca devam ediyor ve meyvesinin alımı günde 2kq-a SUNULMAKTADIR.
Şekerli diabetdə, piylənmədə, mide ve onikiparmak bağırsak xoralarının şiddetlenmesi dönemlerinde, akciğerin iltihabi süreçlerinde, hipertansiyon ve ödemlərlə eşliğinde kalp yetmezliğine, bağırsaklarda qıcqırma süreçleri gücləndikdə üzümden kullanmayınız.